Back

Το πιάνο είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό μουσικό όργανο στον κόσμο. Είναι ένα όργανο το οποίο μπορεί να καλύψει όλες τις μελωδικές γραμμές μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας αφού έχει μεγάλη έκταση τονικοτήτων (συνήθως 88 πλήκτρα). Είναι γνωστό ότι το πιάνο είναι πληκτροφόρο αλλά έχουν γίνει πολλές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι το πιάνο είναι έγχορδο, γιατί απλούστατα ο ήχος παράγεται από πολλές χορδές που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Με την πρώτη ευκαιρία αν βρείτε πιάνο ανοίξτε το με προσοχή. Θα διαπιστώσετε ότι για κάθε πλήκτρο είτε αυτό είναι άσπρο ή μαύρο υπάρχει αντίστοιχα ένα ¨σφυράκι¨ το οποίο με το παίξιμο κάποιου πλήκτρου κτυπά πάνω στις χορδές και με αυτό τον τρόπο παράγεται ήχος ή αλλιώς η νότα.
Το πιάνο όπως είναι σήμερα έχει ωριμάσει μέσα από διάφορες άλλες μορφές πληκτροφόρων όπως το κλαβίχορδο, το τσέμπαλο κ.α. Την τελική του μορφή την έχει πάρει στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Bartolomeo di Francesco Cristofori (1655-1731). Αυτός εγκατέστησε τα μικρά ¨σφυράκι¨ με σκοπό να αποκτήσει ποικιλία χρωματισμών στο παίξιμο δηλαδή σιγά ή δυνατά. Άρα δύναμη και το άγγιγμα του πλήκτρου παίζουν σημαντικότατο ρόλο.

Υπάρχουν διάφορα είδη πιάνων. Υπάρχουν τα grand που είναι τα μεγάλα πιάνα με την ουρά (που και αυτά υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη) αλλά και τα upright δηλαδή τα όρθια. Υπάρχουν διαφορετικές εταιρείες παραγωγής πιάνων. Τις περισσότερες φορές όταν κάποιος θέλει να προμηθευτεί ένα πιάνο έρχεται σε σύγχυση αφού υπάρχουν τόσα πολλά. Πρέπει κάποιος να θυμάται ότι πάνω απ όλα είναι ο ήχος. Αυτός μπορεί να παραχθεί με το άγγιγμα του πλήκτρου άρα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να δοκιμάζουμε το πιάνο πριν το αγοράσουμε. Το πιάνο ως ο ¨βασιλιάς¨ των μουσικών οργάνων χρησιμοποιείται σε όλα ανεξαιρέτως τα ήδη μουσικής. Επίσης αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο ενός μουσικού για τη σύνθεση ενός μουσικού κομματιού.

Πιάνο μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος από περίπου 6 χρονών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που ξεκινούν από 5 χρονών. Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.
Η εκμάθηση του πιάνου δεν τελειώνει ποτέ γιατί απλούστατα η μουσική δεν τελειώνει ποτέ! Ακόμα και μεγαλύτεροι πιανίστες βρίσκουν πρόκληση σε πολλά πιανιστικά κομμάτια που δεν επιχειρήσει ποτέ να παίξουν!

Το πιάνο θεωρείται σχετικά δύσκολο μουσικό όργανο για εκμάθηση από ένα μαθητή. Εντούτοις τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας του πιάνου ένας μαθητής θα είναι σε θέση εκτελεί μικρά μουσικά κομμάτια. Η όλη εξέλιξή του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για το πιάνο είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να καταστίσουν ένα αρχάριο μαθητή πιάνου σε ένα μικρό πιανίστα! Η εξέλιξη ενός μαθητή πιάνου συνοδεύεται και με την εκμάθηση, εάν το επιθυμεί, τζαζ ή ποπ πιάνου το οποίοι διαφέρει από το κλασικό.

Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα πιάνου είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Οι εξετάσεις κλασικού πιάνου υποστηρίζονται στη σχολή από τις εξετάσεις του ABRSM (Royal School of Music), Trinity College, Ωδείου από Ελλάδα και του κονσερβατορίου της Τσεχίας. Αντίθετα οι εξετάσεις τζαζ και ποπ πιάνου λόγω της ιδιαιτερότητας τους προσφέρονται μόνο από το Trinity College. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!