Back

Τα πνευστά μουσικά όργανα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα ξύλινα και τα χάλκινα. Στα ξύλινα πνευστά ανήκουν το φλάουτο, το κλαρινέτο, το όμποε το σαξόφωνο και άλλα. Ενώ στα χάλκινα πνευστά ανήκουν η τρομπέτα, το τρομπόνι, η τούμπα και άλλα. Στη σχολή προσφέρονται μαθήματα Σαξοφώνου, Τρομπέτας και Φλάουτου:

Το σαξόφωνο είναι ένα πνευστό μουσικό όργανο κατασκευασμένο από ορείχαλκο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών. Ο λόγος που ανήκει στα ξύλινα πνευστά είναι γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι που υπάρχει στο στόμιο του μουσικού οργάνου! Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1840 από τον Αδόλφο Σαξ (από εκεί πήρε και το όνομά του) ο οποίος ήταν κλαρινετίστας. Δεν έχει αποδειχθεί από πού εμπνεύστηκε για την κατασκευή του εντούτοις αρκετοί ισχυρίζονται πως είναι απόγονος του κλαρινέτου και του όμποε! Το σαξόφωνο άργησε να επιβληθεί στην κλασική ορχήστρα αν και το είχαν χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων, ο Ζωρζ Μπιζέ στην Αρλεζιάνα και ο Ζυλ Μασνέ στο Βέρθερο. Χρησιμοποιείται ευρέος σε στρατιωτικές μπάντες, σε ορχήστρες τζαζ, αλλά και σε άλλα είδη μουσικής όπως η reggae.


Ποιοι είδη σαξοφώνου υπάρχουν και τι είδος μουσικής μπορείς να παίξεις με ένα σαξόφωνο;
Υπάρχουν επτά είδη σαξοφώνου τα οποία διαφέρουν ως προς τον ήχο και ως προς το μέγεθός τους. Αναλυτικά τα είδη σαξοφώνου είναι το σοπρανίνο, το σοπράνο, το άλτο, το τενόρο, το βαρύτονο, το μπάσο και το κόντρα μπάσο με πιο συνηθισμένο το άλτο σαξόφωνο σε φα ή μι ύφεση. Τα είδη της μουσικής που μπορεί να παίξει κάποιος με ένα σαξόφωνο ποικίλουν. Κλασική μουσική, τζαζ, ποπ, blues και φυσικά σε στρατιωτικά εμβατήρια.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει σαξόφωνο;
Σαξόφωνο μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος από περίπου 8 χρονών. Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο σωματότυπος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο γιατί χρειάζεται αντοχή στους πνεύμονες, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται και μέσα από τα μαθήματα. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.

Πόσα μαθήματα χρειάζεται να κάνει κάποιος μέχρι να μπορεί να πει ότι μπορεί να παίξει σαξόφωνο;
Το σαξόφωνο θεωρείται από τα πλέον ¨δύσκολα¨ μουσικά όργανα για εκμάθηση από ένα μαθητή! Το σαξόφωνο όπως και άλλα πνευστά χρειάζονται δυνατό διάφραγμα και αντοχή στην αναπνοή. Εντούτοις τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας του βιολιού ένας μαθητής θα είναι σε θέση να εκτελεί μικρά μουσικά κομμάτια. Η όλη εξέλιξή του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για το σαξόφωνο είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να καταστίσουν ένα αρχάριο μαθητή σαξοφώνου σε ένα καλό οργανοπαίχτη!

Ποιες μέρες και ποιες ώρες προσφέρονται μαθήματα σαξοφώνου στη σχολή;
Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα σαξοφώνου είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών με απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

Υπάρχουν εξετάσεις για απόκτηση αναγνωρισμένα διπλώματος για το σαξόφωνο;
Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Οι εξετάσεις του σαξοφώνου υποστηρίζονται στη σχολή από τις εξετάσεις του ABRSM (Royal School of Music), Trinity College, του κονσερβατορίου της Τσεχίας και Ωδείου από Ελλάδα. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!

Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι σαξοφωνίστες;
Αρκετοί μουσικοί ξεχώρισαν για την ικανότητά του να μαγεύουν με το σαξόφωνο. Άλλοι σε μουσική jazz και bebop jazz, άλλοι σε romantic και fusion jazz και άλλοι σε κλασική μουσική. Αναλυτικά τα μεγάλα ονόματα του σαξοφώνου είναι οι Charlie Parker, Dexter Gordon, Stan Getz, Kenny G και Eric Marienthal.

Η τρομπέτα ανήκει στην οικογένεια των χάλκινων πνευστών. Προέρχεται από την σάλπιγγα η οποία κατασκευάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Φτιαγμένη αρχικά από ξύλο και μετέπειτα από μπρούντζο – ασήμι και στις μέρες μας από χαλκό. Η αδυναμία που είχε αρχικά να παράγει όλες τις νότες της κλίμακας περί τον 18ο αιώνα εισήχθη μηχανισμός που θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τον 19ο αιώνα τοποθετήθηκαν αρχικά δύο έμβολα και στη συνέχεια τρία μέχρι και σήμερα. Καθαρά στρατιωτικό μουσικό όργανο εισήχθη σε ορχήστρες τον 17ο αιώνα.

Ποιοι είδη τρομπέτας υπάρχουν και τι είδος μουσικής μπορείς να παίξεις με μία τρομπέτα;
Η τρομπέτα διαφοροποιείται ως προς την τονικότητα της και ως προς το μέγεθός της. Τα είδη της είναι η κανονική τρομπέτα, η πίκολο (η πιο μικρή σε μέγεθος), η σοπράνο, η bass τρομπέτα και η slide. Τα είδη της μουσικής που μπορεί να παίξει κάποιος με μία τρομπέτα είναι η κλασική μουσική, τζαζ, παραδοσιακή μουσική (κυρίως των Βαλκανίων) και μουσική ποπ.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει τρομπέτα;
Τρομπέτα μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος από περίπου 8 χρονών. Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο σωματότυπος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο γιατί χρειάζεται αντοχή στους πνεύμονες, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται και μέσα από τα μαθήματα. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.

Πόσα μαθήματα χρειάζεται να κάνει κάποιος μέχρι να μπορεί να πει ότι μπορεί να παίξει τρομπέτα;
Η τρομπέτα θεωρείται σχετικά εύκολο μουσικό όργανο για εκμάθηση από ένα μαθητή! Η τρομπέτα όπως και άλλα πνευστά χρειάζονται δυνατό διάφραγμα και αντοχή στην αναπνοή εκεί είναι και η δυσκολία του οργάνου. Εντούτοις τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας της τρομπέτας ένας μαθητής θα είναι σε θέση να εκτελεί μικρά μουσικά κομμάτια. Η όλη εξέλιξή του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για τη τρομπέτα είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να καταστίσουν ένα αρχάριο μαθητή τρομπέτας σε ένα καλό τρομπετίστα!

Ποιες μέρες και ποιες ώρες προσφέρονται μαθήματα τρομπέτας στη σχολή;
Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα τρομπέτας είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών με απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

Υπάρχουν εξετάσεις για απόκτηση αναγνωρισμένα διπλώματος για τη τρομπέτα;
Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Οι εξετάσεις της τρομπέτας υποστηρίζονται στη σχολή από τις εξετάσεις του ABRSM (Royal School of Music), Trinity College, και Ωδείου από Ελλάδα. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!

Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι τρομπετίστες;
Ανάλογα με το είδος της μουσικής που παίζουν οι καλύτεροι τρομπετίστες είναι οι Maurice André, Armando Ghitalla, Alison Balsom, Hakan Hardenberger για κλασική μουσική. Οι Nat Adderley, Bud Brisbois, Chet Baker, Clifford Brown, Donald Byrd για την τζαζ. Ο αναμφισβήτητα καλύτερος τρομπετίστας όμως όλων των εποχών είναι ο τζαζίστας Louis Armstrong ο οποίος έχει βραβευτεί με βραβείο Grammy ενώ είναι ένας από τους μουσικούς ο οποίος άλλαξε ριζικά την τζαζ μουσική.

Το φλάουτο ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών. Για να φτάσει στην σημερινή του μορφή πέρασε από διάφορες αλλαγές. Αρχικά το είδος αυτό φτιαχνόταν από οστά ζώων και το χρησιμοποιούσαν κυρίως κυνηγοί αλλά και σε πνευματικές τελετές. Αργότερα τα οστά ζώων αντικαταστάθηκαν από ξύλο και μπαμπού. Μέχρι τον μεσαίωνα ήταν απλά ένα μακρόστενο μουσικό όργανο που το κρατούσαν πλάγια δεξιά ή αριστερά ή και στην ευθεία. Γύρω στον 16ο αιώνα άρχισαν να αλλάζουν πολλά στην κατασκευή του φλάουτου. Μέχρι τότε το πνευστό αυτό όργανο ήταν μόνο ένα κομμάτι ενώ γύρω στο 1670 φτιάχτηκε σε τρία διαφορετικά κομμάτια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους για να πάρει το σχήμα του φλάουτου. Οι τονικότητες έγιναν περισσότερες και σε κάθε χώρα και πόλη διαφορετικές. Οι κλίμακες που μπορούσε να καλύψει έγιναν πλέον τέσσερις γύρω στο 1775 την Ρε δίεση, Σι ύφεση, Σολ δίεση και Φα. Καθώς τα χρόνια περνούσαν οι κλίμακες γίνονταν ακόμα περισσότερες αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα όσο αφορούσε τον ήχο. Ο Charles Nicholson (1795-1837), Άγγλος φλαουτίστας παρουσίασε μεγαλύτερες τρύπες για καλύτερο ήχο. Αυτός όμως που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική μορφή του φλάουτου ήταν ο Theobald Boehm (1794- 1881) αφού δημιούργησε ένα μηχανισμό που έκανε πιο εύκολο το παίξιμο του φλάουτου αλλά και πιο ωραίο τον ήχο του. Μέχρι σήμερα το φλάουτο είναι πλέον γνωστό ως Boehm φλάουτο.

 
Ποιοι είδη φλαόυτου υπάρχουν και τι είδος μουσικής μπορείς να παίξεις με ένα φλάουτο;
Τα είδη φλάουτου που χρησιμοποιούνται και που εξελιχτήκαν στην Ευρωπαϊκή Δυτική μουσική είναι πολλά για παράδειγμα το φλάουτο σοπράνο, Άλτο, μπάσο, τενόρο που είναι γνωστό και ως ‘flute d’amore’ και άλλα . Το κάθε ένα είναι ξεχωριστό σε ήχο άλλα με πιο λεπτό, γλυκό ήχο και άλλα με πιο βαρύ, δυνατό ήχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θυμίζει φλάουτο. Κάθε είδος καλύπτει διαφορετικές εκτάσεις και αυτό ήταν και είναι θετικό στην δημιουργία και σύνθεση μουσικών έργων. Το σημερινό φλάουτο μπορεί να εκτελέσει διαφορετικά είδη μουσικής. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε συμφωνικές ορχήστρες κλασικής μουσικής. Είναι ένα κλασικό όργανο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ροκ μουσική. Όσο αφορά τη τζαζ, μουσική συνθέτες αλλά και τζαζ μουσικοί έχουν χρησιμοποιήσει το φλάουτο σαν πνευστό αφού μπορεί να φτάσει ψηλά σε τονικότητες κάτι που δεν μπορούν να φτάσουν άλλα πνευστά.

 
Από ποιά ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μαθήματα φλάουτου;
Για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα φλάουτο πρέπει να έχει ώριμο διάφραγμα για να μπορεί να εξασκήσει την τεχνική αναπνοών που παίζει κύριο ρόλο στην εκμάθηση του φλάουτου. Επίσης ο σπουδαστής πρέπει να είναι σε ηλικία που να κατανοεί τα βασικά για την σωστή τοποθέτηση και στησίματος τόσο του σώματος, του στόματος, των χειλιών ή ακόμα και της γλώσσας. Βλέπετε όλα παίζουν σημαντικό ρόλο. Συνήθως αυτό είναι εφικτό όταν ο σπουδαστής είναι 9 ή 10 ετών. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών. Προτείνεται όπως ένα παιδί το οποίο δυσκολεύεται να ξεκινήσει την εκμάθηση φλάουτου όπως ξεκινήσει μαθήματα πιάνου για περίπου 6 – 12 μήνες.


Πόσα μαθήματα χρειάζονται για να μάθει κάποιος να παίζει φλάουτο;
Το φλάουτο είναι ένα εξειδικευμένο και ιδιαίτερο όργανο. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα μουσικά όργανα για να μάθεις να παίζεις χρειάζεται μελέτη και χρόνο. Η όλη εξέλιξή του σπουδαστή εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για το φλάουτο είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα και με την σωστή καθοδήγηση να εκτελέσει απλά μουσικά κομμάτια από τον πρώτο κιόλας χρόνο σπουδής.

 
Ποιες είναι οι μέρες και ώρες διασκαλίας του φλάουτου;
Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα του φλάουτου είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

 
Τι εξετάσεις υπάρχουν για το φλάουτο;
Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Οι εξετάσεις του φλάουτου υποστηρίζονται στη σχολή από τις εξετάσεις του ABRSM (Royal School of Music) και το Trinity College. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!

 
Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι φλαουτίστες;
Πολύ γνωστοί φλαουτίστες είναι ο Julius Baker, Jeanne Baxtresser, Lori Bell, William Bennett, Michel Debost, Geoffrey Gilbert. Γενικά αποδεκτό ως ο καλύτερος όλων των εποχών είναι ο Ιρλανδός Matt Molloy!