Μεταξύ όλων των έγχορδων οργάνων, το βιολί είναι ίσως το πιο δημοφιλές, ακόμη κι αν η διάδοσή του είναι πρόσφατη σε σχέση με τα υπόλοιπα έγχορδα της ίδιας οικογένειας! Το βιολί είναι ένα όργανο σοπράνο το οποίο παράγει ήχο από την τριβή των χορδών του από ένα κουβάρι τριχών αλόγου πάνω στο δοξάρι! Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια είναι η πραγματική προέλευση του βιολιού. Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την βιόλα και άλλοι ότι ανακαλύφθηκε από το μηδέν. Ακόμη και η ετυμολογία της ιταλικής λέξης violino η οποία σημαίνει μικρή βιόλα δεν αποτελεί ισχυρό στοιχείο για την προέλευσή του. Το βέβαιο είναι πως σε αρκετούς πολιτισμούς συναντάμε όργανα με χορδές όπως το κινέζικο βουτιέν, το αφρικάνικο ρεμπάμπ και το ινδιάνικο ραβαναστρόμ ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα αυτού του είδους. Από την εμφάνισή του τον 16ο αιώνα το βιολί χρησιμοποιήθηκε είτε στο καλλιεργημένο μουσικό περιβάλλον των ευγενών είτε εντελώς αντίθετα σε λαϊκές μουσικές του απλού εργάτη. Το βιολί στην μορφή την οποία το γνωρίζουμε σήμερα εξελίχθηκε στην Ιταλία στα μισά του 16ουαιώνα. Μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα η Ιταλία ήταν το κυριότερο κέντρο παραγωγής βιολιών χάρη σε τρείς οικογένειες, Amati,Guarneri και Stradivari. Η θέση από την οποία παίζεται το βιολί (επάνω στον αριστερό ώμο) σταθεροποιήθηκε μόλις τον 19ο αιώνα!
Δεν υπάρχουν διαφορετικά ήδη βιολιού εντούτοις στη σύγχρονη εποχή μπορούμε να το διαχωρίσουμε στο ¨κλασικό¨ και στο ¨ηλεκτρικό¨ βιολί. Στην ίδια οικογένεια με το βιολί ανήκουν επίσης το βιολοντσέλο, το κοντραμπάσο και η βιόλα. Το βιολί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής! Αρχικά ένα βιολί προορίζονταν για την εκτέλεση κλασικών κομματιών καθώς επίσης και για παραδοσιακή μουσική. Σήμερα με τα νέα είδη μουσικής και τους πειραματισμούς διαφόρων μουσικών συναντάμε με επιτυχία το βιολί σε ανόμοια μουσικά περιβάλλοντα όπως τη τζαζ, τη ρόκ, την αμερικανική country και την ποπ!
Το βιολί κατασκευάζεται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη δίνοντας την δυνατότητα εκμάθησης τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες κάθε ηλικίας. Το βιολί κατασκευάζεται σε κλασματικά μεγέθη των 4/4, 3/4, 1/2, ¼ και τα μικρότερα μεγέθη είναι τέλεια για μαθητές ηλικίας από 5 ετών! Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο σωματότυπος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο γιατί τα δακτυλάκια του μαθητή πρέπει να είναι σε θέση να ¨αγκαλιάζουν¨ τις χορδές δυνατά για καλύτερο ήχο. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.
Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα βιολιού είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.
Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Οι εξετάσεις κλασικού βιολιού υποστηρίζονται στη σχολή από τις εξετάσεις του ABRSM (Royal School of Music), Trinity College και του κονσερβατορίου της Τσεχίας. Αντίθετα οι εξετάσεις παραδοσιακού βιολιού λόγω της Ελληνικής και Κυπριακής καταγωγής του θα ήταν αδύνατον να εξετάζεται από τα ιδρύματα αυτά, τα οποία δεν διαθέτουν καν την εξέτασή αυτή! Για τον λόγο αυτό η σχολή έχει συνάψει συμφωνίες με αναγνωρισμένα ιδρύματα από την Ελλάδα τα οποία δύο φορές τον χρόνο διαθέτουν μαέστρους – εξεταστές για την εξέταση παραδοσιακών μουσικών οργάνων και κατ’ επέκταση και για παραδοσιακό βιολί. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!
Οι πρώτοι μεγάλοι μαέστροι του βιολιού εμφανίστηκαν στην Ιταλία στις αρχές του 17ου αιώνα. Ανάμεσά τους ο Nicola Matteis και ο Arcangelo Corelli ο οποίος θεωρείται ο δημιουργός της σύγχρονης τεχνικής του βιολιού. Ο Yehudi Menuhin και ο Isaac Stern, ο πρώτος του οποίου η ερμηνεία του κονσέρτου για βιολί αρ.61 το 1932 έμεινε αξέχαστη μέχρι και σήμερα! Ο πιο γνωστός όμως ανάμεσα στους πρώτους βιολιστές ήταν ο Νικολό Παγκανίνι που θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ! Μεταξύ των πιο πρόσφατων βιρτουόζων του βιολιού αναδεικνύεται η Βανέσα Μέι, μία οργανοπαίχτης της οποίας η ευελιξία στην έφερε σε σημείο να ερμηνεύει είτε από Βιβάλντι μέχρι και Beatles με το ηλεκτρικό της βιολί! Επίσης ο Ρώσος Alexey Igudesman ο οποίος με ¨όπλο¨ το βιολί του και σύμμαχο τον πιανίστα Richard Hyun-Ki Joo κατάφερε να εισάγει με απόλυτη επιτυχία κωμικά στοιχεία στην εκτέλεση γνωστών κλασικών κομματιών αλλάζοντας τις τονικότητες, συνδυάζοντας τα με γνωστά εμπορικά τραγούδια και παίζοντας με ανορθόδοξους τρόπους!