Back

Ηλεκτρική κιθάρα είναι ένα σύγχρονο όργανο που γεννήθηκε το 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σκοπός της ηλεκτρικής κιθάρας ήταν να καλύψει την ανάγκη για περισσότερο όγκο στον ήχο. Αρχικά οι σχεδιαστές ήθελαν να θυμίζει όσο πιο πιστά γινόταν τον ήχο της χαβανέζικης μουσικής αφού ήταν πολύ της μόδας τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι η ηλεκτρική κιθάρα στην πραγματικότητα ήταν «χαβανέζικο πιάτο» με μεγάλο βραχίονα και με σώμα από αλουμίνιο. Ο Adolf Rickenbacker γνωστός μέχρι σήμερα ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας κατασκευής μουσικών οργάνων έθεσε σε εφαρμογή αυτό το σύστημα και αργότερα τα ηλεκτρομαγνητικά pick-up για να παράγεται πιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μαζί με τον George Beauchamp και τον Paul Barth ίδρυσαν εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών χαβανέζικων κιθάρων φτιαγμένες από σφεντάμι και μετά από αλουμίνιο. Μέσα σε μια πορεία αλλαγών η ηλεκτρική κιθάρα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα μέχρι να καταλήξει στη σημερινή της μορφή. Προβλήματα που αφορούσαν τα ηχεία, την ποιότητα ήχου και το κούρδισμα. Αυτά όμως κινητοποίησαν τους Paul και Leo Fender να κατασκευάσουν ηλεκτρικές κιθάρες που να διατηρούν ανέπαφη την ποιότητα του ήχου.

Σήμερα η ηλεκτρική κιθάρα κατασκευάζεται από διάφορα είδη ανθεκτικού ξύλου όπως μαόνι, σφεντάμι ή μελία. Οι πιο συνηθισμένες μοιάζουν με τις ακουστικές κιθάρες αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις εκκεντρικών μοντέλων με διάφορα φινιρίσματα όπως χρωματιστές, μεταλιζέ με τολμηρά σχέδια. Έχουν έξι χορδές φτιαγμένες συνήθως από ατσάλι και η διάμετρος αυτών παίζει ρόλο αφού διαφέρει ανάλογα του είδους της μουσικής αλλά και το γούστο του κιθαρίστα.

Η ηλεκτρική κιθάρα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ενισχυτή για να παραχθεί ήχος λόγω του στιβαρού σώματος της. Υπάρχει μια υποδοχή που λέγεται «είσοδος jack» στην οποία ενώνεται το καλώδιο του ενισχυτή. Πάνω στο σώμα υπάρχει μια σειρά μοχλών που επιτρέπουν τη χρήση των pick-up σαν αποτέλεσμα την ρύθμιση της έντασης του ήχου. Κάθε pick-up αποτελείται από έξι μαγνήτες έναν για κάθε χορδή. Όταν πάλλονται δημιουργούν μαγνητικό πεδίο και παράγουν ρεύμα.

Δεν υπάρχουν διαφορετικά είδη ηλεκτρικής κιθάρας. Αν κάποιος μπορεί να δώσει ένα άλλο τύπο ηλεκτρικής κιθάρας είναι αυτή με δύο βραχίονες! Στην ουσία δύο διαφορετικά όργανα! Μία ηλεκτρική κιθάρα 6χορδη και μία 12χορδη ή ακόμα μία κιθάρα και ένα ηλεκτρικό μπάσο μαζί! Τα μοντέλα αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως την δεκαετία του 1980 και εστίαζαν στα «καπρίτσια» διάσημων κιθαρίστων. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας και μόνο τύπος ηλεκτρικής κιθάρας. Τα είδη μουσικής που μπορεί κάποιος να παίξει με μία ηλεκτρική κιθάρα είναι η rock, heavy metal, blues, country, punk, jazz, rock n’ roll και pop! Στην πραγματικότητα δεν είναι αδύνατο να φανταστούμε μουσικό συγκρότημα για τα πιο πάνω είδη μουσικής χωρίς την ηλεκτρική κιθάρα.

Ηλεκτρική κιθάρα μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος από περίπου 7 χρονών. Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο σωματότυπος του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο γιατί τα δακτυλάκια του μαθητή πρέπει να είναι σε θέση να πιέζουν, τις χορδές δυνατά για καλύτερο ήχο. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.

Η ηλεκτρική κιθάρα δεν θεωρείται μουσικό όργανο το οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να μάθει, κι αυτό γιατί ένας μαθητής με βασικές γνώσεις στο μουσικό όργανο αυτό μπορεί εύκολα να αυτοσχεδιάσει! Τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας της ηλεκτρικής κιθάρας ένας μαθητής θα είναι σε θέση να εκτελεί γνωστά μικρά μουσικά κομμάτια. Η όλη εξέλιξή του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, τις ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για την ηλεκτρική κιθάρα είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να καταστίσουν ένα αρχάριο μαθητή ηλεκτρικής κιθάρας σε ένα καλό κιθαρίστα!

Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα ηλεκτρικής κιθάρας είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας. Οι εξετάσεις ηλεκτρικής κιθάρας υποστηρίζονται στη σχολή από τις εξετάσεις του Trinity College. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του μουσικού οργάνου και του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετο προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!

Η κιθαρίστες είναι από τα μέλη συγκροτημάτων τα οποία μετά τους τραγουδιστές δημιουργούν στο κοινό την μεγαλύτερη εντύπωση είτε με τις ικανότητες τους είτε απλά με τις κινήσεις τους επί σκηνής! Υπάρχουν αρκετοί διάσημοι κιθαρίστες στην ιστορία της μουσικής σκηνής ενώ οι απόψεις για το ποιος είναι ο καλύτερος διίστανται! Jimmy Henrix, B.B. King, Bob Marley, Carlos Santana, Gary Moore, Keith Richards, Kurt Cobain και Tom Morello είναι μερικοί από αυτούς!