Back

Κάθε άνθρωπος κατέχει έναν μοναδικό ήχο στη φωνή του! Η ιδιαίτερη αυτή συχνότητα αποτελεί αναπόσπαστό μέρος του και μέσω αυτού έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους άλλους. Όταν τα ηχοχρώματα της φωνής μας μεταβάλλονται αποκαλύπτουν τη συναισθηματική μας κατάσταση (χαρά, λύπη κλπ). Στο τραγούδι η φωνή του καλλιτέχνη σε συνδυασμό με την ερμηνευτική κίνηση και τη γλώσσα του σώματος αποτελούν ένα δυνατό συνδυασμό έκφρασης.
Η φωνή για το μαθητή αποτελεί ένα ξεχωριστό μουσικό όργανο το οποίο καλείται να διδαχθεί και να εξελίξει! Τα μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας είναι ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με την φωνή μας και κατ’ επέκταση με τον ίδιο τον εαυτό μας. Μέσα από τα μαθήματα φωνητικής ο σπουδαστής καθοδηγείται στον σωστό τρόπο χρησιμοποίησης των φωνητικών του δυνατοτήτων. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τεχνική, ερμηνεία, ανάγνωση νοτών, καλή – σωστή χρήση της φωνής, αντήχηση, έκταση, διαύγεια, άρθρωση, σωστή στάση του σώματος, χαλάρωση – ηρεμία σώματος, αναπνοή και διαφραγματική στήριξη. Επίσης σημαντική βαρύτητα δίνεται και στην σκηνική παρουσία του μαθητή και ειδικότερα στο συναίσθημα, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό. Γενικότερος στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσει ο μαθητής μοναδική τραγουδιστική χροιά και όχι να μιμείται γνωστούς καλλιτέχνες!

Τα περισσότερα από τα θέματα που πραγματεύεται το μάθημα της φωνητικής είναι παρόμοια ανεξάρτητα από το είδος του ρεπερτορίου που μπορεί να επιλέξει κάποιος να διδαχθεί. Υπάρχουν μαθήματα για κλασικό τραγούδι, ελαφρύ ή ποπ καθώς και για Βυζαντινή ψαλμώδιση! Ο σπουδαστής μπορεί να επιλέξει το είδος των μαθημάτων που επιθυμεί να ακολουθήσει χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ρεπερτόριό του δεν μπορεί να διαφοροποιείται για να αποκτήσει έτσι περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες. Με τα μαθήματα φωνητικής, αναλόγως της κατεύθυνσης που θα επιλέξει κάποιος, μπορεί να τραγουδήσει κλασικό τραγούδι, όπερα, λαϊκά, ελαφρολαϊκά, ποπ, ροκ κτλ!

Μαθήματα φωνητικής μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος από περίπου 6 χρονών. Αυτό ποικίλει αναλόγως της ωριμότητας και της μουσικής αντίληψης που έχει αναπτύξει ένα παιδί μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά και από τον ίδιο τον καθηγητή αφού πρεπει να γνωρίζει καλά πως να διδάξει σε παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εφήβους. Ιδίως στα αγόρία πού πρέπει βάση μελετών να ξεκινούν μετά τα 7-8. Εάν ο καθηγητής φωνητικών δεν έχει την σωστή εκπαίδευση αλλά και πείρα τότε το πιο πιθανό είναι να προκληθούν ζημιές στον σπουδαστή. Ο σωματότυπος του παιδιού δεν παίζει και μεγάλο ρόλο γιατί ο μαθητής μπορεί να ξεκινήσει τα μαθήματα με μικρά κομμάτια σχετικά εύκολα στην εκτέλεση. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών.

Τελειώνοντας τον πρώτο χρόνο μαθημάτων φωνητικής ένας μαθητής θα είναι σε θέση να εκτελεί μικρά γνωστά μουσικά κομμάτια. Η όλη εξέλιξή του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για το τραγούδι είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να καταστίσουν ένα αρχάριο μαθητή σε ένα καλό ερμηνευτή!

Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα φωνητικής είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα.

Η σχολή προσφέρει αναγνωρισμένες εξετάσεις για όλα τα τμήματα που έχει. Οι πλείστες των εξετάσεων είναι από πανεπιστήμια και σχολές του εξωτερικού και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Τσεχίας. Όλα τα διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και από το σύνολο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συνεπώς ανεξάρτητα του επιπέδου που θα φτάσει κάποιος τα διπλώματα που θα πάρει από τη σχολή μπορούν χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετων προσόν για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού!