• Ελληνικά
  • English

ΚΡΟΥΣΤΑ

Τα κρουστά μουσικά όργανα είναι μια μεγάλη κατηγορία μουσικών οργάνων που περιλαμβάνουν ένα πλήθος διαφορετικών ως προς τοσχήμα, υλικό κατασκευής, μέγεθος και ήχο μουσικά όργανα τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα τόσο στις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες όσο και σε μοντέρνες ορχήστρες Jazz μουσικής, ποπ, ροκ και πολλών άλλων ειδών. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω κρουστά: τύμπανα συμφωνικά, ταμπούρο (snare drum), καστανιέτες, τρίγωνο, ξυλόφωνο, μαρίμπα, γκλόκενσπηλ, βιμπράφωνο, καμπάνες, κρουόμενοι δίσκοι, ταμ-ταμ, γκονγκ, ντέφι, μαράκες ξύστρες κ.ά.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει κρουστά;

Παιδιά και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα από την ηλικία των πέντε και πάνω. Η ηλικία που μπορεί κάποιος να αρχίσει κρουστά είναι ευέλικτη και παραδείγματα από μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 12-15 που αρχίζουν για πρώτη φορά μαθήματα κρουστών, έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια μέσα σε λίγα χρόνια με σκληρή δουλειά.

Υπάρχουν Εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος στα κρουστά;

Τα κλασσικά κρουστά περιλαμβάνουν ύλη από την ευρύτερη συμφωνική και ορχηστρική μουσική σε μουσικά έργα όπως σονατίνες, κοντσέρτα, αυτοσχεδιασμούς, συμφωνίες κ.ά. Τα μαθήματα γίνονται ατομικά και έχουν ως στόχο την εκμάθηση βασικών τεχνικών καθώς και τη δημιουργία ενός οργανοπαίχτη που θα μπορεί να γίνει μέλος ορχήστρας ή σολίστας.
Εξεταστικά κέντρα όπως ABRSM, Trinity College και άλλα, έχουν ειδικές εξετάσεις για τα κλασσικά κρουστά (ξεχωριστά από τα ντραμς) και οι μαθητές εξετάζονται στα 3 κύρια όργανα: τυμπάνια, ταμπούρο και σε ένα μελωδικό (κατά προτίμηση μαρίμπα για το τελικό επίπεδο). Στη συνέχεια, όλες οι μουσικές ακαδημίες αλλά και τα πανεπιστήμια προσφέρουν ως πρόγραμμα σπουδών τα κλασσικά κρουστά.

×